پریود خرگوش
(از خرافات تا واقعیت)
تمام افرادی که به حیوانات خانگی علاقه دارند، در خصوص پریودی خرگوش شنیده و شاید فکر میکنند این موضوع حقیقت دارد. البته که پریودی خرگوش اتفاق میافتد اما اصلا شبیه چیزی نیست که ما انسانها تجربه میکنیم. در بسیاری از کشورها این مفهوم غلط به اشتباه در میان مردم رواج پیدا کرده است. به همین دلیل برخی را از تصمیم خود برای به سرپرستی گرفتن خرگوش ماده منصرف کرده است.حتی ممکن است شنیده باشید که پریود خرگوش ها خونریزی زیاد دارد که این جمله مطلقا خرافات است و کاملا متفاوت با نوع پریودی خرگوش است.
سن به بلوغ رسیدن خرگوش ماده:
خرگوشهای ماده معمولا در ۵ ماهگی به بلوغ میرسند و از آن زمان به بعد پریودی خرگوش شروع خواهد شد. البته ممکنه این اتفاق در خرگوشها زودتر یا دیرتر هم رخ بده. اولین پریود خرگوشها معمولا کوتاهتر از پریودهای بعدیشون هست و ممکنه فقط 2 تا 3 روز طول بکشه.
پریودی خرگوش چند بار در سال تکرار میشود؟
موضوع دیگری که برخی را نگران میکند، تعداد دفعات پریود شدن خرگوش خانگی آنها است. خرگوشها همانند انسان سیکل قاعدگی منظمی نداشته و این اتفاق به صورت عادی بیشتر از چند بار در سال تکرار نمیشود. در واقع خرگوشها در این زمینه بسیار هوشمند هستند و زمانی بدن آنها اقدام به تخمک گذاری میکند که فکر کند با یک خرگوش نر جفتگیری کرده است.
هر زمان در اطراف خرگوش شما، یک خرگوش نر دیگر باشد، تعداد دفعات پریود شدن افزایش یافته تا شانس حاملگی نیز بیشتر شود. از طرفی خرگوشهای ماده این قابلیت را دارند تا ۲۴ ساعت پس از حاملگی و زایمان، دوباره سیستم پریودی خود را راه اندازی کرده و دوباره بچهدار شوند.
علائم پریودی خرگوش ها
۱– تغییرات هورمونی در سیکل قاعدگی
خرگوشها نیز با رسیدن به سن بلوغ احساسات مختلفی را تجربه میکنند و همانند انسان نیاز دارند که خود را با آن تطبیق دهند. هنگام پریودی خرگوش شاهد تغییرات خلقی، مانند تنش بیشتر و تغییر در نحوه رفتار با سرپرست هستید. این نشانهها با گذشت این دوره، برطرف میشوند. این بیحوصلگی و پرخاشگری موقت دلیل دیگری بر پریود شدن خرگوشها است.
۲– تغییر رنگ عضو تناسلی
از دیگر نشانههای قاعدگی خرگوشها میتوان به تغییر رنگ بخش تناسلی بدنشان اشاره کرد. خرگوشها برعکس گربه و یا سگها، هنگام نیاز به جفتگیری از خود صدا یا نالهای سر نمیدهند. با این حال با نشانههایی به جفت خود میفهمانند که آمادگی لازم برای جفتگیری را دارند.
۳– تیرهتر شدن ادرار
در برخی موارد خرگوش شما به جای اینکه در ظرف مخصوص خود دستشویی کند، در اطراف محل زندگی خود ادرار میکند. از طرفی رنگ آن نیز کمی تیرهتر میشود. البته این رنگ اصلا شبیه به خون نبوده و صرفا برای اطلاعرسانی به دیگر جفتهای نر احتمالی در محیط است.
مدت قاعدگی خرگوش
پریود شدن خرگوش هر 30 تا 40 روز یکبار اتفاق میافته و معمولا هم بین 3 تا 7 روز طول میکشه. البته توجه داشته باشید که این مدت زمان میتونه با توجه به شرایط زندگی و شرایط جسمی خرگوشتون، تغییر کنه.
برای همین، اگه این اعداد کمی بالا پایین شد، نگران نباشید و بدونید که بهخاطر شرایط جسمی و زندگیشه. البته همین اعداد گفته شده هم تقریبی هستن و صرفا همیشه درست نیستن.
اگر خرگوشتان خونریزی داشت، باید چکار کرد؟
با دیدن لکههای قرمز در محیط اطراف خرگوش خود باید دو گزینه محتمل را بررسی کنید. یا رنگ ادرار او تغییر کرده و به سمت قرمز و صورتی رفته است، که میتوان اینگونه در نظر گرفته که خطر بزرگی وجود ندارد. از طرفی ممکن است که با خون واقعی روبرو شوید و این اصلا خوب نیست. در صورتی که خرگوش شما شروع به مصرف زیاد برخی مواد غذایی، مانند اسفناج و هویج کند، رنگ ادرار او کمی تغییر کرده و جای نگرانی نیست.اگر مطمئن هستید که به هر شکلی از خرگوش شما خونی خارج شده، مطمئن باشید که این موضوع پریودی خرگوش نیست و باید سریعا چند بررسی کلی انجام دهید. در وهله اول سطح بدن او را بررسی کرده تا از نبود زخم یا خراشیدگی مطمئن شوید. ممکن است حیوان خانگی شما به هر نحوی به خود آسیب رسانده باشد. در غیر این صورت این خون ممکن است از مجاری ادراری آن خارج شده و این موضوع خطرناک است. در صورت مشاهده خون باید به سرعت به دامپزشک مراجعه کنید.
نکات مراقبت از خرگوش پریود
برای مراقبت از خرگوش پریود نیازی نیست کارهای زیاد و سختی انجام بدید. همین که محل زندگیش رو هر چند ساعت یکبار تمیز کنید و اگه علائم پریودیش با اسهال و استفراغ همراه بود اون رو ببرید پیش دامپزشک و البته نکاتی که گفته میشه رو رعایت کنید، کافیه.
مطمئن بشید که خرگوشتون همیشه به آب و غذای کافی دسترسی داره و این موارد موردنیازش در اختیارشه؛ محل زندگیه خرگوش رو تمیز نگهدارید تا از عفونتش جلوگیری کنید. اگه خرگوشتون بیحال بود یا اشتها نداشت، بهزور بهش غذا ندید. مطمئن باشید هر وقت گرسنه بشه، خودش غذا میخوره.